Pomysłów na wykorzystanie orzechów włoskich w codziennym menu jest bardzo dużo. Mogą posłużyć jako baza do konfitur, dodatek do pożywnego śniadania lub jako jeden ze składników dania obiadowego. Tak na prawdę wszystko zależy od własnych preferencji smakowych i kreatywności kulinarnej. Przygotowując posiłki z orzechów włoskich należy pamiętać, że są one wysokokaloryczne, a przez to stanowią doskonały zastrzyk energii. Włoskie orzechy – w jaki sposób można je wykorzystać w kuchni? Standardowym pomysłem będzie pożywna owsianka z dodatkiem bakalii i orzechów włoskich.

 

Jest też ciekawe rozwiązanie na przekąskę z orzechów włoskich, a mianowicie domowej roboty batoniki. Jeżeli chodzi o dania obiadowe to orzechy można wykorzystać podczas pieczenie różnego rodzaju mięsiwa. Doskonale pasują chociażby do wołowiny czy potraw z dziczyzny, zwłaszcza w połączeniu z suszonymi śliwkami. Największą popularnością cieszą się chyba jednak orzechowe desery. Ciasto orzechowe, lody z orzechami czy orzechowy krem do tortu to tylko niektóre pomysły. Osoby, które lubią domowe przetwory mogą także wykorzystać orzechy do domowej nalewki.